top of page

Om oss

Orkester Innlandet er et profesjonelt strykerensemble som har hatt kontinuerlig drift siden starten i 1990 under navnet Gjøvik Sinfonietta. Fiolinist og bydirigent Rolf Bækkelund var initiativtaker til ensemblet. Siden 2000 har den internasjonalt anerkjente fiolinisten Atle Sponberg, oppvokst i Gjøvik og med bakgrunn fra kulturskolen der, vært kunstnerisk leder.
 

Ensemblet har gjennomgått en rivende utvikling, både i antall prosjekter og i kunstnerisk nivå. Fra å holde fire til seks konserter de første årene, gjennomførte Sinfoniettaen i 2018 hele 16 konserter med ni forskjellige program. Dette inkluderte en turné der Holbergsuiten ble framført utenat med musikerene i bevegelse, i en koreografi utviklet i samarbeide med danser og koreograf Kyrre Texnæs fra Hamar.

Orkestermedvirkning ved både gallakonsert og crossoverkonsert under Operafest Røykenvik i juni 2018, med kunstnerisk leder Eli Kristin Hansveen, var et høydepunkt.

I oktober 2019 urframførte vi Bjørn Kåre Odde og Vegard Vårdals bestillingsverk "Leik" på Osafestivalen i Voss. Året ble avsluttet med tre framføringer av Bachs Juleoratorium 30. november til 2. desember, i henholdvis Gjøvik, Elverum og Sør-Fron kirke.

I september 2018 medvirket Sinfonietta Innlandet ved en CD-innspilling i Newtone Studio, med musikk av Aslak Brimi og med Mari Midtli som solist. Slippturné for denne CD-en var 8. til 10. februar 2019, med konserter i Vågå, på Riksscenen i Oslo og i Gjøvik.
 Vi har siden spilt samme program med strykekvintett 7. april på Stavsjø og 9., 10., 11. og 11. august på henholdsvis Vianvang hos Arne Brimi, Lesja, Sognefjellet og Rudi Gard. 
 

I påsken medvirket vi med strykekvintett og blåsere under Johannespasjonen for fullsatt Elverum kirke under ledelse av kantor Ola Andreas Fevang.

Oslo Kammermusikkfestival inviterte oss til å holde konsert 20. august på Sentralen i Oslo. Program var "Vivaldi Recomposed" av Max Richter og "Leik" av Odde/Vårdal som vi hadde urframført oktober 2018. Det ble en magisk konsert for utsolgt hus på Sentralen i Oslo. 
 

Tangokonsert ble holdt på Gjøvik søndag 23. februar.

SI2.jpg
peter.jpeg

Peter Szilvay, dirigent
 
Jeg hadde i forrige helg gleden av å dirigere Operafest Røykenvika der Innlandet Sinfonietta sto for betydelig innsats, både når det gjelder teknisk kvalitet, musikalitet, humør, spilleglede og effektivitet. Få vet kanskje at å akkompagnere sangere i operarepertoaret er en svært krevende oppgave, kanskje den mest krevende.

Innlandet sinfonietta besto testen med glans og jeg har vel sjelden opplevd en raskere innstudering av 17 ulike nummer.

Jeg har dirigert en betydelig mengde operaproduksjoner og må si at dette var en av de mest sømløse jeg har vært borti. Når værgudene skiftet en mening noen kritiske minutter under konserten var det aldri snakk om å forlate scenen. Alle forsto viktigheten av å stå på og ikke gi seg. Det å vise publikum at vi kjempet til siste mann mot været sendte et viktig signal fra Sinfonietta Innlandet, «vi er der for publikum, koste hva det koste vil».
Dette bygger publikum!

Jeg kan ikke få understreket nok viktigheten av en solid distriktspolitikk, særlig på kulturfeltet. Kultursatsing i mindre lokalsamfunn skaper samhold og eierskap. I et ledd i å forhindre sentralisering og fraflytting er kulturen et viktig bindemiddel. En festival, et ensemble skaper dugndsånd og river ned generasjonskløfter.

Som bonus kultiveres befolkningen. Profesjonelle aktører inspirerer og skaper rekruttering. Barn som spiller et instrument og som har et forhold til de historiske musikkformene yter bedre på skolen og har statistisk sett mindre sjanse for å havne i uheldige miljøer. Et ensemble som Sinfonietta Innlandet binder sammen lokalsamfunnet, inspirerer de unge og bidrar til store kunstneriske opplevelser for både unge og gamle.

Jeg håper alle forstår viktigheten av det arbeidet som nedlegges i Sinfonietta innlandet.

16.juni 2018

bottom of page